Skip to content

מועצת החלב, אנא קיראו את המחקרים שעליהם אתם מבססים את התעמולה שלכם

מאי 20, 2013


מועצת החלב פרסמה אתמול בדף הפייסבוק שלה שחלב מפחית סיכון להתקפי לב.
אז בדקנו את המחקר עליו הם התבססו ולא הופתענו לגלות את כמות הכשלים המתודולוגיים שיש בו, את התוצאות המגוחכות והלא עיקביות, וכמובן את החלקים שמועצת החלב לא הזכירה בפרסום שלה.



שמעתם שחלב מפחית סיכון להתקפי לב? זה לפחות מה שמועצת החלב טוענת. והם אפילו מנופפים במחקר אחד שלטענתם מוכיח זאת.

לא התעצלנו וקראנו את המחקר, וחשבנו שכדאי שנספר לכם כמה פרטים מעניינים עליו שמועצת החלב ממש לא רוצה שתדעו.

כפי שמועצת החלב מספרת, במחקר מצאו שנשים שצרכו את הרמה הגבוהה ביותר של מוצרי חלב (8 מנות מוצרי חלב ביום!) היו בסיכון נמוך יותר להתקפי לב מאלו שצרכו את הרמה הנמוכה ביותר של מוצרי חלב במחקר (כלומר "רק" 2.2 מנות בממוצע)… אבל מועצת החלב לא תספר לכם שהמחקר גם מצא שאלו שצרכו 3.5 מנות מוצרי חלב ביום היו בסיכון נמוך יותר להתקפי לב מאלו שצרכו 6 מנות מוצרי חלב ביום!

אם צריכת מוצרי חלב מקטינה סיכוי להתקפי לב, אז מדוע מי שצרך 3.5 מנות חלב נמצא בסיכון נמוך יותר להתקפי לב ממי שצרך 6 מנות חלב ביום?

מועצת החלב גם טרחה לספר לכם שצריכת גבינה במחקר נמצאה קשורה בסיכון נמוך יותר להתקפי לב. אבל הם לא ספרו לכם שצריכת חלב ואפילו יוגורט (לו קושרת מועצת החלב כתרי בריאות שונים ומשונים) לא נמצאו קשורים בסיכון נמוך להתקפי לב.

ויש במחקר הזה עוד כמה ממצאים מעניינים במיוחד. למשל:

צריכת שמנת וקצפת לא נמצאה כמעלה סיכון להתקפי לב.

ומה לגבי חמאה?

זה כבר ממש תלוי איך אוכלים אותה….

עפ"י המחקר נשים שדיווחו על אכילת חמאה בלחם (אך לא בבישול) היו בעלות סיכון גבוה ב- 34 אחוז ללקות בהתקפי לב לעומת נשים שלא צורכות חמאה כלל. אבל-

מי שהשתמשה בחמאה בבישול ולא על לחם לא היתה בעלת סיכון גבוה יותר להתקף לב ממי שלא צרכה חמאה כלל. גם מי שאכלה חמאה בלחם, אך בנוסף צרכה חמאה בבישול, לא היתה בעלת סיכון מוגבר ללקות בהתקף לב.

הפרסום של מועצת החלב

קליק לפרסום המקורי של מועצת החלב

בניגוד להמלצות כל ארגוני הבריאות שמועצת החלב מרבה לנופף בהם, המזהירים מפני צריכת שומן רווי ומוצרי חלב עתירי שומן, במחקר הזה, כשהבחינו החוקרים בין מוצרי חלב שמנים למוצרי חלב דלים בשומן, הם מצאו שמבין כל הקבוצות שנבחנו (חלב מלא ודל שומן, יוגורט מלא ודל שומן וגבינה שמנה ודלת שומן), רק גבינה שמנה! נמצאה קשורה בהפחתת הסיכון להתקפי לב. כל יתר מוצרי החלב, ובכלל זה גבינות דלות שומן, לא נמצאו קשורים בהפחתת סיכון להתקפי לב.

מועצת החלב גם שכחה גם לספר לכם שהקבוצה שצרכה הכי פחות מוצרי חלב במחקר הזה צרכה בממוצע 2.2 מנות של מוצרי חלב ביום. אין במחקר הזה שום קבוצה שלא צורכת מוצרי חלב, ולכן בשום מקום לא מושווית צריכת חלב כנגד האפשרות של אי צריכת חלב בכלל.

אז איך קרה שהחוקרים קיבלו תוצאות מגוכחות וכל כך לא עקביות לגבי צריכת מוצרי חלב והסיכון להתקפי לב?

החוקרים במחקר הזה פשוט מצאו קשרים מקריים לחלוטין, חסרי כל משמעות מדעית. זה קרה כי המחקר הזה רצוף בכשלים מתודולוגיים.

כדי לסבר את האוזן – הנה דוגמאות לכמה מהכשלים הבולטים ביותר:

החוקרים במחקר בצעו התאמות לרמות הכולסטרול של הנבדקים! כלומר אחרי שערכו התאמות לבעלי כולסטרול גבוה, הם מוצאים שצריכת מוצרי חלב מסוימים נמצאית ביחס הפוך להתקפי לב. הם שכחו שהואיל ומוצרי חלב מכילים כמויות נכבדות של שומן רווי וכולסטרול, צריכת מוצרי חלב מעלה את רמות הכולסטרול בדם. ברגע שעורכים התאמה לרמות הכולסטרול, למעשה מוחקים את ההשפעה השלילית של החלב על הכולסטרול ועל התקפי לב. זה לא פחות מהזוי.

התאמות לכולסטרול עשו… אך באופן לא פחות תמוה דווקא התאמות לצריכת בשר לא עשו. זהו כשל חמור. מהנתונים שהוצגו במאמר עולה שהאוכלוסיה שצורכת יותר חלב בשודיה (שם נערך המחקר) היא אוכלוסיה משכילה יותר, ועם מודעות בריאותית רבה יותר שגם צורכת יותר פירות וירקות ויותר דגנים מלאים. כלומר יותר חלב, יותר פירות וירקות ויותר דגנים מלאים – ואע"פ כן לא עולה מהנתונים שהצריכה הקלורית גבוהה יותר. המשמעות היא שמדובר ככל הנראה באוכלוסיה שגם צורכת משמעותית פחות בשר.

שומן רווי הוא הגורם הראשי למחלות לב עפ"י הספרות הרפואית, והוא נמצא במוצרי חלב ובשר. אם אכן מי שצרכו יותר מוצרי חלב הפחיתו במקביל את צריכת מוצרי הבשר, יתכן שבשורה התחתונה, בגלל הפחתת הבשר, יצרכו פחות שומן רווי, ולכן גם ימצא קשר הפוך להתקפי לב. מכאן לא ניתן להסיק שצריכת מוצרי חלב מפחיתה את הסיכון להתקפי לב.

 לסיכום, החוקרים טעו כשערכו התאמות לכולסטרול במקום התאמות לכמות השומן הרווי שהגיעה לתזונה מכל יתר המקורות שאינם מוצרי חלב. רק אם יבטלו את השפעות השומן הרווי שמגיע ממוצרי הבשר ניתן יהיה לדעת אם בדרך נס כלשהי ובניגוד מוחלט לספרות הרפואית, מוצרי חלב שהם מקור מרכזי לשומן רווי בתזונה המערבית, דווקא מפחיתים את הסיכון להתקפי לב.

אנחנו בכל אופן שמחים מאוד שמועצת החלב חושפת בפני הציבור את המחקרים עליהם היא מבססת את קביעתה שמוצרי חלב בריאים לנו.

יקרא הציבור וישפוט.

להורדת המחקר המלא:

https://www.dropbox.com/s/ivkfgx3yb2oqhwg/Dairy%26heart.pdf


מודעות פרסומת
16 תגובות
  1. מר ספקן permalink

    הביקורת שלכם מלאה בבורות או בהטעיה מכוונת. למשל, המחקר ביצע תקנון להיסטוריה של כולסטרול גבוה, אך דווקא אצל אלו שצרכו יותר חלב היה אחוז נמוך יותר של אנשים עם כולסטרול גבוה! כלומר, ללא ביצוע התקנון, התוצאה הייתה אולי יותר גדולה.

  2. ענת permalink

    מר ספקן – אלו שצרכו יותר חלב היו משכילים יותר, עשירים יותר, אכלו יותר פירות וירקות, יותר דגנים מלאים – ככל הנראה צרכו פחות שומן רווי כי גם היו חייבים לאכול פחות בשר ומזון מעובד. המשמעות היא שכנראה שהיו עוד הבדלים רבים נוספים, ודאי בתזונה, שלא מצויינים בסטטיסטיקות שצורפו כאן אם מדובר באוכלוסיות שונות כל-כך. כולנו יודעים שעשירים ועניים אוכלים מאוד אחרת. יכול להיות שזה קשור לכולסטרול? אני מניחה שאתה לא מנסה לטעון לנו כאן בניגוד לכל הספרות הרפואית שהשומן הרווי בחלב תורם להפחתת כולסטרול, לא? מה שברור הוא שהחברים כאן צודקים שאי אפשר לעשות מחקר על התקפי לב ולערוך התאמות לכולסטרול, כי רמות הכולסטרול הן מדד מרכזי להתכנות התקפי לב. אם לחוקרים לא היו נתונים סטטיסטיים לעשות מחקר כמו שצריך, שלא יעשו אותו. זה פשוט הזוי שמחקר כזה בכלל פורסם. מעבר לזה שהממצאים אכן לא מצאו כלום כפי שמתואר בביקורת. אז חמאה מגדילה סיכון או לא? ואיך זה שגבינה דלת שומן לא מפחיתה סיכון להתקפי לב אך גבינה שמנה כן, ויוגורט כלל לא משפיע? כמעט שום תוצאה איננה מובהקת. המחקר הזה הוא סוג של בדיחה רעה על חשבון הציבור מצד מועצת החלב. אם אתה ספקן, צריכים להיות לך ביצים להודות בזה. בשורה התחתונה- אתה מסכים שמדובר במחקר גרוע שבניגוד לטענות מועצת החלב לא מראה כלום? זו השאלה האמיתית.

    • מר ספקן permalink

      גם במחקרים ש"חלב עובדות ומיתוסים" אוהבים להביא בדף שלהם על יש בדיוק את אותם כשלים. למשל במחקר שמוזכר פה http://www.facebook.com/photo.php?fbid=548406435180701 נמצא מתאם בין חלב דל שומן וסרטן הערמונית אך לא נמצא מתאם בין צריכה של חלב מלא או גבינה וסרטן הערמונית. גם לא נמצא מתאם בין צריכה של סה"כ מוצרי חלב וסרטן הערמונית (בניגוד למה ש"חלב עובדות ומיתוסים" כותבים).

  3. מר ספקן permalink

    "שומן רווי הוא הגורם הראשי למחלות לב עפ"י הספרות הרפואית" זה ממש לא נכון. המחקרים הראו השפעה שולית של שומן רווי על מחלות לב.

    • ענת permalink

      מר ספקן, אם אתה מפקפק בקשר בין שומן רווי למחלות לב, אז אתה לא באמת ספקן. אתה תומך פליאו, שזו אידיאולוגיה שמבוססת על 0 מדע, ומעט מאוד הבנה על מה אכל האדם הקדמון. תחסוך לנו את השטויות שלך.

      • מר ספקן permalink

        אני לא כתבתי שאין השפעה, אלא שההשפעה קטנה ושומן רווי הוא לא הגורם הראשי למחלות לב.

  4. ענת permalink

    ואני כתבתי שאתה קשקשן. שומן רווי (ושומן טראנס) עפ"י העמדה הרשמית של כל ארגוני הבריאות החשובים הוא הגורם הראשי למחלות לב. תומכי פליאו לא מאמינים בזה, אבל התזונה שלהם מתבססת על משאלת לב, לא על מדע.

    • מר ספקן permalink

      מי שמקשקש זו את. ראי את המחקר הבא: http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1108492 . ההשפעה של שומן כל כך קטנה עד שאין לה מובהקות סטטיסטית. וזה מחקר רק על תזונה. יש גורמים שמשפיעים הרבה יותר כמו עישון או עודף משקל.

  5. ענת permalink

    נו באמת – רוצה שאני שאני אתחיל לשלוח לך מחקרים? או ניירות עמדה של כל אירגוני הבריאות החשובים? נו די. תחזור למערת הפליאו שלך, ותעזוב אותנו.

  6. מר ספקן permalink

    1. מה שהבאתם זה דעה של אדם אחד (כלומר זה לא קונצנזוס), שמחזיק בדעה זו למעלה מ-20 שנה כך שזה לא חזית המדע. הטענה שלו גם לא נתמכת בנתונים, כי גם לאנשים עם רמות LDL נמוכות מאוד (פחות מ-30) יש מחלת לב כלילית.
    2. ההשפעה של שומן רווי על רמות ה-LDL היא יחסית קטנה. אני אשאל אתכם שאלה: אם שותים כוס חלב מלא (250 מ"ל, 3% שומן) ביום, מה העלייה הצפויה ב-LDL?

  7. ענת permalink

    אממ. ומה שהבאת (מאמר אחד גרוע) היה הקונצנזוס? בוא נסכם שהקונצנזוס הוא שכמות השומן הרווי המומלצת בתזונה ע"י כל ארגוני הבריאות הגדולים בעולם היא….0. אין שום ארגון שקבע גבול תחתון, וכולם ממליצים להפחית ככל שניתן. כל היתר זו קשקשת של תומכי פלאו.

    • מר ספקן permalink

      ענת, אצלך ושאר הטבעונים כל מאמר שלא תומך בהשקפת העולם שלך הוא "גרוע". אתם בדיוק כמו הפלאוליסטים. את מוזמנת להביא מחקר "טוב" שמכמת את הנזק של שומן רווי. בנוסף, ההמלצות של ארגוני בריאות בעולם לא עומדות בסתירה לכך שהמחקרים מראים שהנזק קטן.

  8. מר ספקן permalink

    חלב ומיתוסים, אתם כותבים דבר והיפוכו. בפסקה אחת המחקר גרוע כי הנשים שצרכו יותר חלב צרכו הרבה שומן רווי, והתקנון שהמאמר ביצע מנטרל את ההשפעה של השומן הרווי. בפסקה הבאה, הנשים שצרכו יותר חלב צרכו לטענתכם פחות שומן רווי. אז תחליטו מה אתם רוצים לטעון. הטענה השנייה אגב היא ספקולציה לא ראלית. לפי המאמר הזה http://ajcn.nutrition.org/content/88/4/1083.short שזה מחקר על אותה קבוצת נשים+קבוצה של גברים שוודים, אלו שצרכו יותר חלב גם צרכו יותר בשר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: